vrijdag, september 09, 2005

 

Stukje Camino en een wel zeer Spaans symbool


 

De 2000 voorbij

Vrijdag 9 september 2005 19e etappe Longrono Santo Domingo

Zo, dat was beter vandaag na al dat vocht van gisteren. Na een rustige nacht, alleen in mijn p -kamer, vanmorgen rustig aangedaan, gezocht naar het andere internetcafe, maar niet gevonden ( dit komt allemaal uit Santo Domingo waar ze behalve een hen en een haan ook computers met werkende USB aansluitingen hebben).
Vandaag voor het eerst op voorstel van mijn routeboek over de echte camino gereden, die overigens behoorlijk druk is voorzover ik dat dan kan beoordelen. Hele groepen wandelaars zie je de hele dag voorbij trekken. Voor mij fiets is het rijden op zo´n stenige ondergrond geen pretje omdat ik behalve de vering die in de billen zit, verder geen vering heb. Dus heb ik zodra de kans zich voordeed, het asfalt weer opgezogd.
Vandaag was er ruimte voor een uitstapje en dat werd het monasterio van Yosu,maar ook de moderne kloosters gaan met hun tijd mee en dus waren ze dicht tot 4 uur. Omdat ik geen zin had in een uur wachten ben ik doorgereden naar Santo Domingo waar ik nog maar eens de Algerge wilde proberen. Je bent tenslotte pelgrim of je bent het niet. Niet dus, want vanaf de receptie zag ik al zo, n grote slaapzaal met allemaal bedden naast elkaar, zo ongeveer een sporthal na een natuurramp en dus keerde ik op mijn schreden terug om via de VVV terecht te komen bij een door nonnen gerund ( Cistercienzers) hostal, heel eenvoudig maar perfect georganiseer, een enpersoons kamer met alles erop en eraan voor maar 26 e en nog nonnelijk toezicht ook. Mijn liefje wat wil je nog meer. ( zeg ik niet)
S.D. is een leuk dorp. Vanavond of anders morgenvroeg zal ik eens gaan kijken of de haan en de hen er nog zijn. Even uitleggen over de hen en de haan, althans zoals het mij bijgebleven is. Het gaat uiteraard over pelgrims. Een Duits echtpaar in gezelschap van hun blonde zoon was op weg naar San. Ze overnachtten in nde herberg en wat gebeurde : de dochter van de waard viel op de zoon. Die wees de avances af ( vroeger waren er nog zulke mannen). Als wraak deed de dochter een stuk zilver in de bagage van de zoon. De volgende morgen werd de diefstal ontdekt en de verdenking viel op ons trio. In de bagage van de zoon werd de kostbaarheid aangetroffen en hij werd ter dood veroordeeld. ( Dat was nog eens straffen vroeger, niks geen tbs)
De zoon werd opgehangen en het echtpaar vervolgde zijn weg naar San, echter voordat ze nog even naar hun zoon waren wezen kijken. Tot hun stomme verbazing leefde hij nog, bij de val was hij tegengehouden door Jacobus.
Met dit verhaal gingen de ouders naar de magistraat die net aan de maaltijd zat en die er niets van geloofde . Hij wees op zijn maaltijd en zei als dit (haan en hen) gaan vliegen dan geloof ik jullie en zoals de ervaren sprookjesvertellers al geraden hebben: ze gingen vliegen. Eind goed al goed en sindsdien worden in de kathedraal van Santo Dom een levende hen en haan bewaard en daarom tref je in het hele dorp afbeeldingen van pluimvee aan.
Zou ik vanavond kip krijgen?

 

Pension met peeskamer in Logrono


 

Brug bij Puente, waar alle routes samenkomen


 

En nog een keer mijn vriend


 

Sorry

Sorry voor de gekantelde foto´s. Dat krijg je met die kerkportalen. Ik heb ze op de camera rechtgezet maar dat helpt kennelijk niet.

 

Mijn vriend


 

Portaal en crypte van het klooster van San Salvador van Leyre



 

Deze pelgrim wordt vaak in de horeca gefotografeerd


 

Habitacion in Bedrun en in Monreal



 

Beelden van onderweg




 

Klooster San Juan de la Pena


 

Speciaal voor Ali, kathedraal van Jaca



 

Refugio in Jaca


 

Dashboard van een pelgrimsfiets


 

Kathedraal Oloron



 

Onderweg van Oloron naar Jaca


 

Voor Sam en Janne, de nieuwe vriend van opa: Pelle Grim


This page is powered by Blogger. Isn't yours?