zondag, september 11, 2005

 

Overdaad schaadt??

Zaterdag 10 september 2005 20e etappe Santo Domingo Burgos 81,6 km
Vandaag de eerste kennismaking met twee andere fietsende pelgrims uit Twente. Ze zijn al 4 weken onderweg en willen perse a.s zaterdag in Santiago zijn vanwege het wierookvatslingeren. Erg spraakzaam waren ze trouwens niet.
De morgen begon met een bezoek aan de kathedraal en ik heb mijn ogen uitgekeken. Of het allemaal esthetisch is weet ik niet maar het is wel allemaal ontzettend veel. Veel retabels, veel beelden, er is nauwelijks ruimte voor kerkbanken. Pelgrims uit vroeger tijden moeten zwaar onder de indruk zijn geweest. Ik ben te weinig deskundig om een vergelijking te kunnen maken tussen b.v. Italiaanse, Spaanse of andere kathedralen maar de Spaanse worden gekenmerkt zijn wel apart door hun enorme overdaad. Je wordt gewoon platgeslagen door wat je ziet. ( Intussen ben ik ook in de kathedraal van Burgos geweest en die versterkt dat beeld nog, Helaas hier geen USB)
Als sober protestant uit het hoge Noorden heb je in zulke kerken ogen op steeltjes en dan te bedenken dat dit er allemaal al was toen wij onze 80 jarige oorlog met Spanje uitvochten.
Fietsen was zwaar vandaag, niet zozeer vanwege het klimme: Burgos ligt op ong. 900 meter en het hoogste punt vandaag was 1150 meter. Bo0osdiemer was de wind die met windkracht 6 uit het Westen blies en dan moet je op die hoogvlaktes hier behoorlijk aanpoten. In elk geval heb ik de route aangepast aan de omstandigheden en gewoon de kortste weg gereden i.p,v. de mooiste.Scheelt toch weer 20 km.
En nu zitten we dus in Burgos, zondag (vandaag) is een rustdag en de kathedraal hebben we dus al gehad.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?